Jelle Klein Teeselink in Podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’

5 April 2024
Met passie voor de energietransitie en de technologie die dit mogelijk maakt, creëert HoSt oplossingen voor veel industrieën die nu nog draaien op fossiele brandstoffen. Hierdoor draagt ons familiebedrijf bij aan een betere wereld waar hernieuwbare energie centraal staat. Een wereld waarin onze kinderen en de generaties erna goed kunnen leven.

Jelle Klein Teeselink is sinds 2021 CEO van deze wereldwijde speler op het gebied van hernieuwbare energie. Wat heeft hem doen besluiten om op jonge leeftijd zijn vader op te volgen? Hoe ervaart hij het ondernemen met zijn broer en zus op afstand? En op welke manier heeft Jelle het bedrijf verder uitgebouwd? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’.

Luister de podcast op je favoriete podcastkanaal, hier of hieronder.

Ook te luisteren via Spotify, Apple Podcasts of via Google Podcasts.
Jelle Klein Teeselink (HoSt Group) in podcast Bloedband & Bedrijfsvoering

De energietransitie in een stroomversnelling

Herman Klein Teeselink richtte in 1991 HoSt Group op, een joint venture tussen Holec Projects en Stork. Met meer dan 500 professionals actief in 7 landen en kantoren in de VS en Europa, helpt HoSt Group klanten bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Jelle Klein Teeselink leidt als tweede generatie dit familiebedrijf wat technologie  ontwerpt, ontwikkelt en herbouwt om de energietransitie te versnellen.

Jelle Klein Teeselink & Nick Waterman

Jong geleerd is oud gedaan

Op zijn 27e stapte Jelle in het familiebedrijf om een jaar later het stokje van zijn vader over te nemen. Toch voelde hij er lange tijd niets voor om zijn vader Herman Klein Teeselink op te volgen.

“De belangrijkste reden was, ik wilde niet het over het paard getilde kind zijn dat nooit wat anders had gedaan.”

Na een periode als investeerder te hebben gewerkt, maakte hij samen met zijn vader een inwerkplan voor de komende twee jaar. Na enkele maanden kreeg hij al het vertrouwen om de dagelijkse leiding over te nemen. In die beginperiode voerde Jelle veel gesprekken met iedereen binnen het bedrijf.

“Dat was denk ik ook heel goed, ook om een stukje acceptatie te creëren van mensen voor dit broekie die op zijn 27ste begon.”

Zo raakte hij bekend met de cultuur, de wijze van bedrijfsvoering en de behoeften die leefden binnen het bedrijf.

Van een uitvoerige overdracht was geen sprake. Zijn vader kon dat wat hij had opgebouwd goed loslaten en adviseerde zijn zoon om te leren door te doen.

“Dat past denk ik ook heel goed bij ons bedrijf. Kijk, als wij naar tech kijken dan doen we dat op dezelfde manier. We gaan het gewoon bouwen, we testen het en daar gaan we van leren. Dus ik denk dat hij dat in die zin ook ook heel erg projecteerde over hoe hij zijn overdracht moest doen.”

Herman en Jelle Klein Teeselink - HoSt Group

Het vierde kind

Jelle heeft veel bewondering voor de wijze waarop zijn vader het familiebedrijf heeft opgericht. Een nieuw bedrijf starten, terwijl je drie jonge kinderen hebt, vraagt om lef.

“Alles wat fout gaat, maakt gelijk dat je bij wijze van spreken bungelt op de rand van het faillissement. Elk risico dat je neemt is relatief een veel groter risico. Ook voor je privé situatie.”

Hierdoor heeft HoSt een bijzonder plekje in het hart van hem en zijn vader. Des te moeilijker is het om op een gegeven moment te beseffen dat je ‘jouw kindje’ moet overdragen aan een nieuwe generatie.

“En misschien ook dat je een ander type CEO nodig hebt voor de volgende fase en dat ook echt los kan laten en iemand de ruimte kan geven. Dat is wel echt heel knap, daar heb ik wel heel veel respect voor.”

Al het goede komt in drieën

Samen met zijn broer en zus is Jelle sinds 2021 eigenaar van het familiebedrijf. Zowel zijn broer als zus maken geen onderdeel uit van de dagelijkse operatie.

“Hun actieve rol is dat ze aandeelhouder zijn. Georganiseerd in een STAK zoals dat zo mooi heet. Hierdoor hebben ze stemrecht en ook een adviserende rol.”

Zijn broer en zus volgen de ontwikkelingen van het bedrijf op de voet en hebben het volste vertrouwen in hun oudste broer.

“Ze geven die verantwoordelijkheid in die zin uit handen aan mij. En zij zijn met name denk ik gewoon trots op wat er allemaal gebeurt en hoe het zich ontwikkelt.”

Grote investeringen als overnames of de aankoop van een nieuwe fabriek doen ze samen. Het grote verschil is dat zijn broer en zus zich op de achtergrond bewegen, waar Jelle het gezicht van het bedrijf is. Deze grote verantwoordelijkheid maakt hem trots, maar brengt ook wel de nodige zorgen met zich mee.

“Je hebt wel een verantwoordelijkheid naar Herman en Mariette toe in die zin, om door te zetten wat zij met heel veel bloed, zweet en tranen soms letterlijk hebben gebouwd. En je hebt ook wel een verantwoordelijkheid naar in ons geval de 500 collega’s die ook in hun dagdagelijkse manier van leven natuurlijk gewoon ook deels afhankelijk zijn van dit werk.”

Headquarters HoSt Group Netherlands

Een generatie die uitbouwt

Onder leiding van Jelle is een kantoor in Amerika geopend, waar nu een kwart van de omzet van HoSt vandaan komt. Daarnaast zijn ze, mede door overnames, verbreed in technologieën.

“Dat is ook een beetje mijn achtergrond als investeerder in die zin.”

Verder heeft het familiebedrijf een productiefaciliteit gekocht, zodat ze de gehele keten nu in eigen beheer hebben en minder afhankelijk zijn van leveranciers.

“Dus we maken en bouwen echt op dit moment onze eigen producten.”

Brede ambitie

Een specifieke bewijsdrang tegenover zijn vader heeft Jelle niet. Het is eerder een karaktertrek.

“Dus ik denk dat dat iets is wat best diep in mijn persoonlijkheid zit.”

Hier komt ook zijn drang naar vooruitgang en verandering vandaan. Het aanboren van nieuwe landen met nieuwe producten of overnames, daar gaat zijn hart sneller van kloppen.

“Dus groei en ontwikkeling van het bedrijf over alle assen. Daar haal ik wel mijn energie uit. Een paar jaar op de winkel passen en managen wat er is. Dat ligt mij denk ik gewoon niet.”

De kracht van het familiebedrijf

Volgens Jelle zit de kracht van HoSt in stabiliteit. Onze langetermijnvisie en de technologie die deze de komende 40 jaar ondersteunt, vormen de basis.

“En mensen weten al, als ze met ons een samenwerking aangaan: Het broekie dat er nu zit, die zit er waarschijnlijk over 20 jaar nog bij wijze van spreken. En die deelt de filosofie met hoe het 20 jaar geleden is gebeurd.”

Ondanks dat hij pas net aan zijn avontuur als CEO is begonnen, heeft Jelle al grote veranderingen doorgevoerd in de bedrijfsvoering van het familiebedrijf. Waardevol is dat hij dit nog steeds kan doen met zijn vader, de persoon waarmee het allemaal begon.

Jelle is ervan overtuigd dat zij de technologie hebben om de energietransitie te versnellen. De komende jaren is het de missie van HoSt om deze oplossingen overal in de wereld uit te rollen. De eerste stappen zijn gezet om de wereld leefbaar te maken voor de volgende generaties.

Luister de gehele aflevering met Jelle Klein Teeselink vanaf vrijdag 5 april op je favoriete podcastkanaal.

De podcast

In de podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ duiken we in de wereld van succesvolle familiebedrijven.

Familiebedrijven zijn cruciaal voor Nederland: zij vergroten de economische stabiliteit en zijn goed voor 1 op de 3 banen. Hierdoor zijn ze waardevol voor de Nederlandse economie en de eigen regio.

Met deze serie vragen we aandacht voor familiebedrijven en geven we een inkijkje.

  • Hoe is het om op te groeien binnen een familiebedrijf?
  • Hoe maak je keuzes tussen family en business?
  • Hoe borg je de continuïteit van het bedrijf?

Nick Waterman stelt de vragen die je zelf niet kunt stellen.

Abonneer je nu op de podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ en wees als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen.